Artistik seramiklerde süt pişirimi kullanımı
Citation
Sevim, Kadir "Artistik seramiklerde süt pişirimi kullanımı" 2. Uluslararası SADA disiplinlerarası sanat sempozyumu, Art Sürem Bilim Sanat Danışmanlık, sayfa: 52-58, Çankaya, Ankara, 27-28 Haziran 2019.Abstract
Bu çalışmada ilkel bir pişirim yöntemi olan Süt Pişirimi tekniğinin artistik seramiklere verebileceği etkiler araştırılmıştır. Süt Pişirimi; Dünya literatüründe ilkel çömlekçilikte nem direncini yükseltmek ve geçirgen olmayan bir bünye elde etmek için bilinip benzer biçimde farklı kültürlerde uygulanan geleneksel pişirim yöntemlerinden biri olarak bilinir. Süt, ayran, kefir, krema, peynir ve peynir altı suyu gibi süt ürünleri ile kaplanan seramik ürünler 300-400°C gibi düşük bir sıcaklıkta tekrar fırınlanarak veya açık ateşe maruz bırakılarak pişirilir. Bu pişirim uygulamasında önemli olan nem direncinin oluşturulması ve dayanıklılığın sağlanmasıdır. Ayrnea sütle pişirim sonucunda ürünün yüzeyinde sarıdan kahverengiye renk değişimleri oluşmaktadır. Ucuz, kolay, hijyenik ve görsel etkisi çok güçlü olan bu yöntemin artistik seramiklerde kullanımı son yıllarda dikkat çekici biçimde artmıştır. Bu çalışmada kırmızı, döküm ve şamotlu çamur kullanılarak biçimlendirilmiş artistik seramiklerde süt pişirimi uygulaması; süt, ayran, kefir, peynir altı suyu kullanarak deneyimlenmiştir. Pişirimler açık alevde ve 3OO-4Ü0C aralığında fırında yapılmış, süt ve süt ürünleriyle oluşan, sırlama yapmadan dekoratif yüzeyler oluşturmada alternatif olabilecek kadar etkili bu yöntemin renk geçişlerinin artistiklik etkileri değerlendirilmeye çalışılmıştır. İn thıs study, the possible effects of Milk Firing technique, vvhich is a primitive firing method, on artistic ceramics vvere investigated. Milk firing is known in the vvorld literatüre not only for increasing the moisture resistance and for obtaining an impermeable structure in primitive potting but also as one of the traditional firing methods applied in different cultures. Ceramic products covered vvith dairy products such as milk, ayran, kefir, cream, cheese and w hey are tired by being baked again at a low temperature of 300-400 ° C or exposed to direct tire. VVhat is important in this firing application is setting off the moisture resistance and providing durability, also colour changes occur on the suriace o f the product from yellow to brown as a result of firing vvith milk. The use of this method that is cheap, easy, strength and having a strong visual effect in artistic ceramics has increased significantly in recent years. İn this study, the application o f milk firing in artistic ceramics formed vvith red, cast and chamotte day was experienced by using milk, ayran, kefir and w hey. Firings vvere made in open tlame and öven in the range of 300-400“C, the artistic effects of colour transitions of this method, occurring vvith milk and dairy products, being effective enough to become alternative in creating decoraüve surfaces vvithout sequencing, vvere tried to be evaluated.