Farklı Soya Fasulyesi (Glycine Max L.) Çeşitlerinde Sekonder Metabolitlerin Belirlenmesi

View/ Open
Access
info:eu-repo/semantics/closedAccessDate
2021Author
Gülümser, Erdem
Mut, Hanife
Ergin, Nurgül
Gülümser, Erdem
Mut, Hanife
Ergin, Nurgül
Metadata
Show full item recordAbstract
Bu çalışmada farklı soya (Glycine max) genotiplerinin izoflavon (daidzein ve genistein)
ve izoflavon glikozit (daidzin ve genistin) içeriklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.
Materyal olarak 11farklı çeşit (Altınay, Altınsoy, Arısoy, Atakişi, Atlas 3616, Cinsoy,
Çetinbey, Umut 2002, Sarıgelin, Yemsoy ve Yeşilsoy) ve 1 yerel populasyona ait soya
tohumları kullanılmıştır. İzoflavonlar ve izoflavon glikozitler LC-MS/MS cihazı ile
belirlenmiştir. Daidzein ve genistein içerikleri sırasıyla 0.035-0.446 ve 0.066-1.188 ppm
arasında değişirken, en yüksek daidzein içeriği Yemsoy çeşidinde, en yüksek genistein
içeriği ise Çetinbey çeşidinde belirlenmiştir. Farklı soya genotiplerinin daidzin ve
genistin içeriği sırasıyla 0.388-1.006 ve 0.254-8.906 ppm arasında değişmiş olup, en
yüksek daidzin içeriği Çetinbey çeşidinde, en yüksek genistin içeriği ise Yeşilsoy
çeşidinde belirlenmiştir. Çalışmada incelenen tüm genotiplerin sekonder metabolitler
açısından zengin olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, soya çeşitleri izoflavon ve izoflavon
glikozit bakımından yerel populasyona göre daha üstün performans sergilemiştir. In this study, different soybean (Glycine max) genotypes were investigated in terms of
isoflavones (daidzein and genistein) and isoflavone glycosides (daidzin and genistin).
Soybean seeds of 11 different varieties (Altınay, Altınsoy, Arısoy, Atakış, Atlas 3616,
Cinsoy, Çetinbey, Umut 2002, Sarıgelin, Yemsoy and Yeşilsoy) and 1 local population
were used as material. The isoflavones and isoflavone glycosides were determined in
the LC-MS/MS. The daidzein and genistein contents ranged between 0.035-0.446 and
0.066-1.188 ppm, respectively, and the highest content of daidzein was determined in
Yemsoy genotype, while the highest genistein content was determined in Çetinbey
genotype. Daidzin ve genistin content of different soybean genotypes were ranged
between 0.388-1.006 and 0.254-8.906 ppm, respectively, and the highest content of
daidzin was determined in Çetinbey genotype, while the highest genistein content was
determined in Yeşilsoy genotype. As a result, all genotypes examined were found to be
rich in bioactive metabolites. Besides, soybean varieties exhibited that high performed
compared to the local population in terms of isoflavone and isoflavone glycosides.