Bilecik İlinde Yetiştirilen Şerbetçiotu’nun (Humulus Lupulus L.) Bazı Kimyasal Özellikleri, Ekstraksiyonu ve Antioksidan Aktivitesinin Belirlenmesi

View/ Open
Access
info:eu-repo/semantics/closedAccessDate
2012Author
Akpınar Borazan, Alev
Açıkgöz, Çağlayan
Şimşek, Veli
Akpınar Borazan, Alev
Açıkgöz, Çağlayan
Şimşek, Veli
Metadata
Show full item recordAbstract
Bu çalışmada Bilecik ili Pazaryeri ilçesinde yetiştirilen farklı iki çeşit (E ve G
kodu verildi) şerbetçiotu (Humulus lupulus L.) kullanıldı. Araştırma konusu şerbetçiotu
çeşitlerinde % nem, % kül, % protein değeri gibi kimyasal analizler yanında farklı
sokshlet ekstraksiyon koşullarının şerbetçiotu ekstraksiyon verimlerine etkisi incelendi
ve elde edilen ekstrelerin DPPH yöntemi kullanılarak antioksidan aktivitesi ve Folin-
Ciocalteu’nun fenol reaksiyonuna göre toplam fenol miktarı tayin edildi. Ekstraksiyon
verimlerinin belirlenmesinde farklı çözücüler (n-hekzan ve dietileter) ve farklı
ekstraksiyon süreleri (4 ve 6 saat) denendi.
Yapılan çalışmalarda sırasıyla E ve G şerbetçiotu % nem 11,58±0,02-
10,72±0,25; % kül 7,49±0,04-9,79±0,03 ve % protein 15,13±0,15-17,06±0,03 olarak
elde edildi. Karbonhidrat ve selüloz içeriği diğer bileşenlerin farkından hesaplanmıştır.
Farklı çözücülerle, farklı sürelerde iki çeşit şerbetçiotuna uygulanan sokshlet
ekstraksiyonundaki ekstraksiyon verimi ile yağ verimi sırasıyla %81,15±0,31-
93,99±0,26; %16,20±0,43-31,06±0,31 değerleri arasında bulundu. Ayrıca elde edilen
her bir şerbetçiotu yağının refraktif indisi ve çözünür kurumaddesi de (°Briks)
belirlendi.
E ve G kodlu şerbetçiotu peletlerinin metanolik ekstrelerinde en yüksek toplam
fenol miktarı 112,76 ± 6,02 ve 134,01 ± 5,59 mg GAE/g olarak belirlendi. Şerbetçiotu
metanolik ekstrelerinde belirlenen EC50 değeri 33,07± 4,57 ve 39,9±0,4 μg/ml arasında
değişmektedir. Buna göre, G kodlu şerbetçiotunun en düşük EC50 değeriyle en yüksek
antioksidan aktiviteye sahip olduğu belirlendi. In this study, two different hops (Humulus lupulus L.) varieties (code E and G),
cultivated from Bilecik region in Turkey, were investigated. Composition analyses were
applied to the samples; moisture content, ash value and crude protein (N*6.25).
Carbohydrate and fiber content was estimated by difference of the other components.
Effect of Soxhlet extraction condition on extraction yield of each hops varieties were
determined. For determination of total phenolic content Folin-Ciocalteu method and for
evaluating antioxidant activities; DPPH radical scavenging activity assay was used.
Different extraction solvents (n-hexane and diethyl ether) and time (4 and 6 h.) were used
for the determination of the highest extraction yield was selected for the analysis.
Moisture content, ash value and crude protein of hops (with E and G code) were
ranged from 11.58±0.02-10.72±0.25%, 7.49±0.04- 9.79±0.03%, 15.13±0.15 -
17.06±0.03% respectively. The highest extraction yield was determined 93.99% ±0.29
on E which was extracted with hexane for 6 hours and the highest oil yield was
determined 31.06%±0.39 on E which was extracted with diethyl ether for 4 hours. The
highest total phenolic content for E and G hops were 112.76 ± 6.02 and 134.01 ± 5.59
mg GAE/g methanol extracts of hops. The EC50 values were in the ranged from 33.07±
4.57 to 39.9±0.4 μg/ml. The code G of hops had higher antioxidant activities and the
lowest EC50 values.