Termofilik Aktinomisetlerin İzolasyonu, Moleküler Karakterizasyonu ve Kompost Karışımlarında Etkilerinin Belirlenmesi

View/ Open
Access
info:eu-repo/semantics/closedAccessDate
2021Author
Değirmenci, Levent
Özdemir Koçak, Fadime
Ertekin, Saadet Gizem
Değirmenci, Levent
Özdemir Koçak, Fadime
Ertekin, Saadet Gizem
Metadata
Show full item recordAbstract
“Termofilik Aktinomisetlerin İzolasyonu, Moleküler Karakterizasyonu ve Kompost
Karışımlarında Etkilerinin Belirlenmesi” konulu tez çalışması kapsamında kompost
karışımlarında kullanılmak üzere Streptomyces sp. cinsi mikroorganizmaların seçimi enzim
temelli ve parametre temelli prosedürlerin uygulanmasıyla gerçekleştirilmiştir. Tez çalışması
kapsamında ilk aşama Aktinobakterilerin kompost karışımlarından izolasyonudur.
Mikroorganizma kaynağı olarak toprak ve aktif çamurun kullanıldığı kompostlardan farklı
sıcaklıkta alınan numuneler ile izolasyon dilüsyon plaka yöntemiyle gerçekleştirilmiştir.
İzolasyon, yoğun ekim, tek koloni ve saflaştırma aşamalarından sonra elde edilen 84 izolata ilk
olarak enzim testleri uygulanmış ve enzim sonuçları ile morfolojik özellikleri benzer olan
izolatlar ayırt edilerek, toplam incelenen mikroorganizma sayısı 21’e düşürülmüştür. 21 izolat
ile ilk olarak detaylı morfolojik analizler izolatların farklı besiyerlerinde üremedavranışlarının
gözlenmesiyle gerçekleştirilmiştir. 21 adet izolattan 15 adeti 16S rRNA analizi ile
tanımlanmıştır. Enzim temelli seçim kriteri uygulanan izolatlardan üç tanesi kompost
karışımlarında kullanılmak üzere seçilmiştir. Parametre temelli seçim kriterinde ilk olarak
izolatların farklı sıcaklık ve pH değerlerinde üremeleri incelenmiş, farklı karbon kaynaklarında
üremeleri ile üre hidroliz yetenekleri kıyaslanmıştır. Tez kapsamında kompost karışımlarında
kullanılacak mikroorganizmaların seçimi için tercih edilen enzim testleri selüloz, nişasta ve
ksilan degradasyonudur. Enzim temelli seçim kriteri sonunda mikroorganizma çalışmalarında
sırasıyla N3C07, T4A05 ve N4A13, kompost denemelerinde A, B ve C kodlarıyla verilen
mikroorganizmalar kompost karışımlarında kullanılmışlardır. Kompost denemeleri sonucunda
özellikle tekli mikroorganizma kullanımında yüksek organik madde kayıpları belirlenmiştir.
Mikroorganizmların ikili kullanıldıkları sistemlerde organik madde kaybı kontrolle hemen
hemen aynıdır. Üçlü sistemde ise organik madde kaybı kontrolün oldukça gerisinde kalmıştır.
Kompost olgunluğunun belirlenmesinde kullanılan Çimlenme İndeks (GI %) verileri
kompostların tekli sistemlerde salatalık bitkisi ile uyumsuz olduğunu göstermiştir. Buna
karşılık denemelerde kullanılan ikinci bitki olan buğdayın perfomansı yüksektir. Sonuçlar
seçilen mikroorganizmaların kontrole kıyasla daha etkin olduklarını ve kompost verimini
arttırdıklarını göstermiştir Postgraduate thesis about “Isolation and Molecular Characterization of Thermophilic
Actinomyctes and Investigation of their Effects in Compost Mixtures” investigated enzyme and
parameter based Streptomyces sp. selection criteria for use in compost mixtures. Isolation of
Actinobacteria from compost mixtures was the first step in the present study. Soil and activated
sludge, were utilized as microorganism source and micoorganisms sampled at different
temperatures were isolated via dilution plate technique. 84 isolates were obtained after
consecutive isolation, incubation, single colony reducing, and purficiation steps and these were
initailly tested for their enymatic activity. Enzyme tests and morphological analyses were
interpreted in accordance to reduce total number of microorganisms to 21. Detailed
morphological analyses were utilized in comparing micoorganism production in the presence
of various medium. 15 isolates were further analyzed via 16S rRNA sequencing and three
isolates were selected following the results of enzyme tests. Parametre based selection tests
were composed of microorganism development in the presence of various temperature and pH
values, growth on different carbon sources and urea hydrolyses of microorganisms were also
determined in the course of studies. Cellulose, starch and ksilane degradation were preferred
for enzyme tests and micoroganisms coded as N3C07 (A), T4A05 (B) and N4A13 (C) were
utilized in compost experiments. Highest organic matter degradation was obtained in the
presence of single microorganism utilization. Binary systems indicated organic matter
degradation close to control system. Organic matter degradation in the presence of triple system
was lower than control. Germination Index utilized for determination of compost maturity
revealed low GI % values for cucumber while high performance was obtained with wheat.
Results indicated that micororganisms had been more effective than control. The increase in
composting effciency via microorganism utilization as the highlight of thesis study