Üniversitelerdeki muhasebe yetkililerinin devlet muhasebe standartlarına bakış açıları
Citation
Çelik, Ozan. (2022). Üniversitelerdeki muhasebe yetkililerinin devlet muhasebe standartlarına bakış açıları. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bilecik.Abstract
Günümüz küreselleşen dünyasında yaşanan değişime paralel olarak muhasebe alanında önemli bir değişim yaşanmıştır. İlk zamanlarda ulusal sınırlarla sınırlı olan muhasebenin yapısı, yaşanan değişim ve gereksinimler neticesinde uluslararası bir boyut kazanmıştır. Bununla birlikte muhasebe alanında kullanılan farklı program ve muhasebe sistemleri neticesinde farklı mali raporlar üretilmiştir. Bu farklılığın giderilmesi, uluslararası alanda entegrasyon sağlanabilmesi ve ortak bir muhasebe dilinin oluşması için uluslararası muhasebe standartları oluşturulmuştur. Oluşturulan standartlar çerçevesinde üretilen raporlar, bu standartları kabul eden ve uygulayan ülkeler arasında ortak bir muhasebe dili oluşturmuştur. Buna paralel olarak kamu sektöründe de uluslararası kamu sektörü muhasebe standartları oluşmuştur. Türkiye’de bu standartların uygulanabilmesi için 5018 sayılı kanuna dayalı olarak Devlet Muhasebe Standartları Kurulu oluşturulmuştur. Bu kurul yayınlanan Uluslararası Kamu Sektörü Muhasebe Standartlarının birebir çevirisini yaparak Devlet Muhasebe Standartları adı altında Türkiye’de yayınlamaktadır.
Kamu kesiminin bir parçası olan ve özerk bir yapıya sahip olan üniversitelerde muhasebe sisteminin işleyişinden sorumlu olan muhasebe yetkililerinin Devlet Muhasebe Standartlarına (DMS) bakışını incelediğimiz çalışmamız neticesinde aşağıdaki bulgulara ulaşmış bulunmaktayız. Üniversitelerdeki Muhasebe Yetkilileri DMS’ler hakkında yeterli bilgiye sahip değildirler. Muhasebe servisinde çalışan personel DMS’ler ile ilgili bir eğitim almamıştır.
Üniversitelerde muhasebe işlemlerini gerçekleştirmekte kullanılmakta olan bilişim sistemi tarafından üretilmekte olan raporlar DMS’larına göre eksik üretilmektedir.
Üniversitelerde çalışmakta olan muhasebe yetkilileri yaptıkları iş ve işlemlerde DMS’ler ve mevcut mevzuat arasında bir çelişki olduğu durumlarda tercihlerini mevzuattan yana kullanmaktadır.
Üniversitedeki dış denetimi gerçekleştiren Sayıştay denetimlerde DMS’lere yeteri kadar önem vermemektedir. Denetimler sunucunda yayınlanan raporlarda DMS’lere atıf yapmamaktadır. In parallel with the change in today's globalizing world, a significant change has occurred in the field of accounting. The structure of accounting, which was limited to national borders in the early days, gained an international dimension as a result of the changes and requirements. However, different financial reports have been produced as a result of different programs and accounting systems used in the field of accounting. International accounting standards have been established in order to eliminate this difference, to provide integration in the international arena and to create a common accounting language. The reports produced within the framework of the established standards have created a common accounting language among the countries that have accepted and implemented these standards. In parallel with this, international public sector accounting standards have been formed in the public sector as well. In order to implement these standards in Turkey, the State Accounting Standards Board was established based on the law numbered 5018. This board translates the published International Public Sector Accounting Standards and publishes them in Turkey under the name of Government Accounting Standards.
We have reached the following findings as a result of our study, in which we examined the view of the accounting authorities, who are responsible for the functioning of the accounting system in universities, which are part of the public sector and have an autonomous structure, to the Government Accounting Standards (DMS).
Accounting Officers at universities do not have enough information about DMSs. The personnel working in the accounting service did not receive any training on DMSs.
The reports produced by the information system used in performing accounting transactions in universities are produced incompletely according to their DMS.
Accounting officials working at universities use their preferences in favor of legislation in cases where there is a conflict between DMSs and current legislation in their work and transactions.
The Court of Accounts, which carries out the external audit at the university, does not give sufficient importance to DMSs in the audits. Audits do not refer to DMSs in reports published on your server.