Türkiye’de ulusal kimlik-din ilişkisi “Ak Parti’nin ulusal kimlik vizyonunda İslam”
Citation
Esenkar, Demet. (2017). Türkiye’de ulusal kimlik-din ilişkisi “Ak Parti’nin ulusal kimlik vizyonunda İslam”. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bilecik.Abstract
Kimlik toplumsal bir kavramdır. Bireyler kimlikle kendi varlıklarının farkına varırlar. Kimlik oluşturulurken tarih, dil ve din gibi unsurlardan yararlanılmıştır. Bireylerin ortak bir amaç etrafında bir araya gelmesi ile toplum oluşturulur ve toplum ortak bir toprak parçası üzerinde devleti kurarlar. Bu kurulan devlet kendine farklı kimlikler oluşturur.
Türkiye’de her dönem farklı bir kimlik arayışı içine girilmiş ve değişik kimlikler oluşturulup kullanılmıştır. Devletler kendilerine ulusal kimlik oluştururlar ve bu kimlik sağlam ve güçlü olmalıdır. Çünkü uluslararası alanda devletin güçlü bir yapısı olmasını sağlar. Osmanlı Devleti’nde ve Türkiye’de farklı kimlikler kullanılmıştır.
Din toplumsal bir olgudur. Din olmadan toplum oluşturulamaz. İnsanlar bir dinden vazgeçerlerse yerine kendilerine uygun yeni din seçerler ve onun kurallarına uyarlar. İslam dini Araplara gelmiş ve birçok devlete yayılmıştır. Selçuklu Devleti ve Osmanlı Devleti’nde görülmüştür. En parlak dönemi Osmanlı Devleti’nde olmuştur. Türkiye’de din dönemlere göre değişmiştir. Tek partili dönemde laiklik uygulanmış ve din dışlanmıştır. 1950 ve 1980 yıllarından sonra din yükselişe geçmiştir. 2002 yılında din yükselişe geçerek, dini özgürlükler artmıştır. Din ulusal kimlik içinde yer almıştır yani ulusal kimlik olarak kullanılmıştır.
AK Parti Fazilet Partisi’nin içinden çıkan kişiler tarafından kurulup 2002 yılında seçimleri kazanmıştır. AK Parti 2002 yılından bu döneme kadar iktidar olmuştur. AK Parti kendine, muhafazakâr demokrat kimliğini oluşturmuş. Bu muhafazakâr demokrat kimliğinin içine İslam’ı alarak tüm halkı bir araya getirmeye çalışmıştır. AK Parti ulusal kimlik oluştururken tarihi, kültürü ve vatan unsurlarını kullanarak yapmış ve bu tarihi kültürel unsurlar yeniden ortaya çıkmıştır. Ulusal kimliği İslam üzerinden oluşturmaya çalışmıştır. AK Parti Osmanlı geçmişini ve İslam’ı ulusal kimlik içine almış ve uygulamaya koymuş. Dış politikada bu kavramları kullanarak ulusal kimlik üzerinden dış politika yürütülmüştür. İslam bu dönemde ulusal kimlik olarak kullanılmıştır. Bu kimlik dış politikada iyi ilişkiler ve ticaret yapmak için kullanılmıştır. Identity is a social concept. People realizes themselves with their own presences. When the process of forming an identity, history, language and religion are being used. The society form with the people come together around a common purpose and states establishes on a common piece of land. This established state creates different identities. In Turkey, every period was entered into a different identity search and different identities were created and used. States establish national identity for themselves and this identity must be tough and strong. Because this makes states strong at international arena. Different identities have been used in the Ottoman State and in Turkey.
Religion is a social phenomenon. Without religion, society can not be created. If people give up a religion, they choose a new religion suitable for them and follow their rules. The religion of Islam has come to the Arabs and has spread to many states. It was seen in Seljuk State and Ottoman Empire. The most brilliant period was in the Ottoman Empire. Religion in Turkey has changed according to the periods. In one party period secularism was applied and religion was excluded. After 1950 and 1980 religion has uptrended. Religious freedoms increased from 2002, after the religion's ascension. Religion is included in the national identity, that is, used as the national identity.
The AK Party was founded by those who came from the Fazilet Party and won elections in 2002. From 2002 The AK Party has been in charge. AK Party has formed an identity of conservative democrat. By taking Islam into its identity of conservative democrat, it has tried to bring all the people together. The AK Party made its national identity by using elements of history, culture and patriotism, and these historical and cultural elements reappeared. National identity has been tried to be created through Islam. AK Party has added the Ottoman past and Islam to national identity, used it and in foreign politics foreign policy has been carried out on national identity by using these concepts. Islam was used as national identity in this period. This identity has been used to make good relations in foreign policy and trade.
Collections
Related items
Showing items related by title, author, creator and subject.
-
ORCID (Open Researcher and Contributor ID)
Ulugöl, Eyüp (2020)Bu belge, ORCID'in ne olduğunu, ne işe yaradığını, nasıl üye olunduğunu ve Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi'nde görev yapan araştırmacılar ile tezli yüksek lisans ve doktora yapan araştırmacıların yayınlarını nasıl ... -
Kadıköy'de kafelerin tercih sebepleri (Osmanağa ve Caferağa Mahallesi örneği)
Özkan, Hülya (Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2022)Bu çalışma İstanbul’un Kadıköy İlçesi’nde kafelerin tercih sebeplerinin incelenmesini kapsamaktadır. Örneklem alanı olan Osmanğa ve Caferağa mahallelerinde aktivite mekânlarına bakıldığında bu alanların mekânsal açıdan ... -
Adalet ve Kalkınma Partisi ve Türk Milliyetçiliği
Kuruoğlu, Gökhan (Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019)Milliyetçilik akımının başlangıcı konusunda çeşitli fikirler mevcut olsa da dünya çapında bir şöhrete Fransız Devrimi ile kavuşmuştur. Çok sayıda etnik grubun birlikte yaşadığı Osmanlı Devleti ise bu akımdan en çok yara ...