Beslenmede Mikroorganizmalar
Abstract
Küresel iklim değişiklikleri, dünyanın tarım politikalarındaki yanlışlıklar, sanayileşme ve nüfus artışı gibi nedenlerden bitkisel ve hayvansal tirelim zaman içerisinde insan nüfusuna yeterli gelmeme durumunda olacaktır. Bu nedenle alternatif yiyecek kaynaklarının yaratılması gerekmektedir. Mikroorganizmalar alternatif besin kaynakları olarak değerlendirilebilir. Bu kaynakların besin olarak kullanımı, peynir, yoğurt gibi gıdalarla aslında çok eski yıllardan beri var olan bir durumdur.
Ancak gerçek anlamda direkt besin olarak kullanımı henüz değerlendirilme noktasındadır. Hayvanlar için ek gıda katkı maddesi olarak kullanılan mikrobiyal besinlerin insanların besini olmaya aday olması mümkündür. Son 30 yılda, Tek Hücre Proteini olarak adlandırılan ve insan katkı maddesi olarak mikroorganizmaların kullanımı noktasında çalışmalar bulunmaktadır. Ancak yeterli düzeye ulaşamamıştır.