BİLECİK İLİ ASMA GENETİK KAYNAKLARININ BELİRLENMESİ
Citation
Sağlam, H., & Sağlam, Ö. Ç. (2018). Türkiye Bağcılığına Tarihsel Bir Bakış; Asma Genetik Kaynaklarının Önemi. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences, 32(3), 601-606.Abstract
Ülkemiz, birçok diğer meyve türünde olduğu gibi, asmanın da ana vatanı içerisinde yer almaktadır. Bu
durum ülkemizin hemen her bölgesinde asmada geniş bir çeşit varyasyonu oluşturmuştur. Ülkemizin diğer
bölgelerinde olduğu gibi Bilecik’te de yetiştiriciliği yapılan çok sayıda yöresel üzüm çeşidi bulunduğu
bilinmektedir. Bu çeşitlerden bir kısmı daha önce yapılan çalışmalar ile Milli Koleksiyon Bağı’na
kazandırılmış olmasına rağmen tamamının koruma altına aldığı söylenemez. Bu çalışma ile Bilecik illinde
yöresel olarak yetiştirilen ve genetik kaynak olarak değer taşıdığına inandığımız üzüm çeşitlerinin
belirlenerek genetik kaynakları içeren Milli Koleksiyon Bağı’na kazandırılması amaçlanmıştır. Çalışma
sonucunda Bilecik ve ilçelerine bağlı köylerde yapılan tarama çalışmalarında genetik kaynak özelliği
taşıyan 19 yeni yöresel üzüm çeşidi belirlenerek bunlardan aşı kalemleri alınmış fidanları üretilerek Manisa
Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bünyesinde bulunan genetik kaynaklar parseline dikilmiştir. Our country, as in many other fruit species, is one of the major genetic resource center for grape. Therefore,
there is a wide variety variations. As in different ecological region of our country, there are large numbers
of grape variety that grown in Bilecik province, Turkey. Although some of these varieties have been given
the "National Collection" with previous studies, it cannot be said that the whole is under protection. In this
study, it is aimed to determine the grape varieties grown locally in Bilecik that believed to be valuable as
genetic resources and gain them to the National Collection which includes genetic resources. As a result of
the study, 19 new regional grape varieties with genetic resource characteristics were identified in the
surveys conducted in Bilecik and its villages. Genetic resources were planted to National Grape
Biodiversity Vineyard in the Manisa Viticulture Research Institute.