PORSUK, KOCASU VE EMET ÇAYLARI’NA (KÜTAHYA) AİT SULARIN LAHANA (Brassica oleracea var. capitata L.) BİTKİSİNİN BAZI ÇİMLENME PARAMETRELERİ VE FİDE GELİŞİMİ ÜZERİNE ETKİSİ
Citation
Akın, B., Leblebici, S., Bingöl, N. A., 2013. Porsuk, Kocasu Ve Emet Çayları’na (Kütahya) Ait Suların Brassica oleracea var. capitata L. Bitkisinin Bazı Çimlenme Parametreleri ve Fide Gelişimi Üzerine Etkisi, Dumlupınar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, Sayı 31, Sayfa 13-26.Abstract
Bu çalışmada, farklı bor konsantrasyonlarına sahip olan Porsuk, Kocasu ve Emet Çayları (Kütahya) ile
sulanan lahana (Brassica oleracea var. capitata L.) bitkisinin çimlenme hızı, çimlenme yüzdesi (%), kök gövde uzunluğu (cm) kök-gövde yaş ağırlığı (g) ve kök-gövde kuru ağırlığı ile çayların içerdiği bor
konsantrasyonu arasındaki ilişki araştırılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, çalışma alanları içinde en
yüksek bor konsantrasyonuna sahip akarsu Emet Çayı olarak tespit edilmiştir (32,02 mg/L). Borun lahana
bitkisinin kök uzunluğu, kök yaş ağırlığı ve kök kuru ağırlığı üzerinde negatif etkisi olduğu belirlenmiştir.
Diğer taraftan, lahana bitkisinin gövde gelişimi üzerine bor konsantrasyonu pozitif bir etki göstermiştir.
Ayrıca Emet çayındaki bor miktarının bitki yetiştirmede sakıncalı boyutta olduğu belirlenmiştir. Effects of Porsuk, Kocasu and Emet stream’s irrigation water (Kütahya), which have different boron
concentrations, on germination rate, % germination, root-stem lenght (cm), root–stem fresh weight (g)
and root-stem dry weight of cabbage plants (Brassica oleracea var. capitata L.) were investigated in this
study. According to the results, it was found that Emet stream had the highest boron concentration (32,02
mg/L). There were negative relation between boron concentration and root lenght, root fresh weight and
root dry weight of cabbage. On the other hand, boron concentration had a positive impact on stem growth
of cabbage plant. In addition, it has been determined that boron content of Emet stream is in dangerous
dimension for plant cultivation.