Taşımalı Eğitim Sisteminde Yemek Hizmeti Standartlar Dahilinde En Düşük Maliyetle Sağlanması ile İlgili Bir Çalışma: Bilecik Örneği
Abstract
Okul çağı, büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu, yaşam boyu sürebilecek beslenme alışkanlıklarının büyük ölçüde kazandırıldığı; çocukların yeterli ve dengeli beslenmesi, ilerleyen yaşlarda beslenmeye bağlı oluşabilecek sağlık risklerinin azaltılması (obezite, hipertansiyon, Tip 2 diyabet vb.) ve okul başarısının artmasında (bilişsel fonksiyonlar, akademik beceri vb.) etkili bir dönemdir. Ayrıca düzenli beslenme çocuklarımızın ve gençlerimizin sağlıklı büyüme ve gelişmelerinde önemli bir rol oynamakta, bilişsel ve sosyal yönden gelişimlerine katkı sağlamaktadır. Okullarda sağlıklı beslenme konusunda duyarlılığın arttırılması ve bu konuda yapılan iyi uygulamaların desteklenmesi ile öğrencinin daha iyi düzeylere çıkarılması hedeflenmektedir.
Bu hedef doğrultusunda Milli Eğitim Bakanlığı bir öğünlük ücretsiz beslenme verilmesi uygulaması yaygınlaştırılacaktır. Uygulama esnasında dikkat edilecek hususlara uygun olarak Bilecik’te Taşımalı Anasınıfı Kahvaltısı ve Taşıma Yemek Sürecin işleyişini ve üst düzey kalite düşük maliyetlerle verilen hizmeti açıklanacaktır. School age, growth and development are rapid, lifelong eating habits are gained to a large extent; It is an effective period for children to have adequate and balanced nutrition, to reduce health risks that may occur due to nutrition in later ages (obesity, hypertension, Type 2 diabetes, etc.) and to increase school success (cognitive functions, academic skills, etc.). In addition, regular nutrition plays an important role in the healthy growth and development of our children and youth and contributes to their cognitive and social development.
It is aimed to increase the awareness of healthy nutrition in schools and to raise the students to better levels by supporting good practices in this regard. In line with this goal, the Ministry of National Education will expand the practice of giving one meal free of charge. In accordance with the points to be considered during the implementation, the operation of the Bussed Kindergarten Breakfast and Carry Meal in Bilecik and the service provided with high quality and low costs will be explained.