Bilecik’te yetiştirilen bazı yöresel üzüm çeşitlerinin fenolik madde içeriklerinin belirlenmesi
Access
info:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by/3.0/us/Date
2023Metadata
Show full item recordCitation
Mert, Emre. (2023). Bilecik’te Yetiştirilen Bazı Yöresel Üzüm Çeşitlerinin Fenolik Madde İçeriklerinin Belirlenmesi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bilecik.Abstract
Bu çalışma, Bilecik ilinde yetiştirilen 7 yöresel üzüm çeşidinin (Ağ Üzüm, Alibeyli, Böğrül, Eski Kara, Kartal Çavuş, Recep Sert ve Yeşil Tiryaki) fiziksel ve kimyasal özellikleri ile birlikte fitokimyasal özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda üzüm çeşitlerinin salkım ağırlığı, salkım sapı uzunluğu, salkım şekli, salkım sıklığı, tane şekli, tane ağrılığı, tane eni, tane boyu, saptan kopma kuvveti, tane sertliği, tane renk değerleri, suda çözünür kuru madde miktarı, toplam asitlik miktarı, olgunluk indisi, pH değeri, toplam fenol miktarı, antioksidan aktivitesi, glikoz, fruktoz, toplam şeker ve glikoz/fruktoz oranları incelenmiştir. Toplam Fenol değerleri incelendiğinde, çalışmadaki yöresel çeşitlerden Kartal Çavuş (129,98 mg GA/100 g), Ağ Üzüm (129,75 mg GA/100 g), Eski Kara (129,58 mg GA/100 g) ve Yeşil Tiryaki (128,5 mg GA/100 g) üzüm çeşitlerinin toplam fenol içeriğinin oldukça yüksek olduğu görülmüştür. Antioksidan miktarı bakımından en yüksek değere sahip çeşit Eski Kara (68,05 μmol TE/g) çeşidi olup onu sırasıyla Recep Sert ve Kartal Çavuş izlemiştir. Yöresel çeşitlerin glikoz/fruktoz oranlarının 0,92 (Eski Kara) ile 0,98 (Kartal Çavuş) arasında değiştiği görülmektedir. Tüm sonuçlar incelendiğinde; Kartal Çavuş, Ağ Üzüm, Eski Kara, Yeşil Tiryaki yöresel çeşitlerinin fenolik özellikler ve antioksidan kapasitesi yönü ile ticari çeşitlere yakın değerler veya yüksek olduğu görülmüştür. Öne çıkan bu üzüm çeşitlerinin içerikleri nedeniyle üretiminin teşvik edilerek gıda ve ilaç sanayinde doğal antioksidan kaynağı olarak kullanılabileceği düşünülmektedir. Diğer yandan, Bilecik ilinin 7 farklı yöresel üzüm çeşidinde yapılan çalışmada bazı çeşitlerin ticari değere sahip olduğu görülmüştür. Tane ve salkım özellikleri yönüyle de sofralık kalitesi yüksek olan yöresel çeşitlerin üretimi tavsiye edilerek, ticari olarak yöre halkının üretimi teşvik edilebilir. In this study, it was aimed to determine the physical and chemical properties and phytochemical properties of 7 local grape varieties (Ağ Üzüm, Alibeyli, Böğrül, Eski Kara, Kartal Çavuş, Recep Sert and Yeşil Tiryaki) in Bilecik province. Within this scope, bunch weight, bunch stem length, bunch shape, bunch density, grain shape, grain weight, grain width, grain size, breaking strength from the stem, grain hardness, grain color values, water-soluble dry matter amount, total acidity amount, maturity index, pH value, total phenol amount, antioxidant activity, glucose, fructose, total sugar and glucose/fructose ratios of grape varieties were investigated. When the total phenol values are analyzed, it is determined that, Kartal Çavuş (129.98 mg GA/100 g), Ağ Üzüm (129.75 mg GA/100 g), Eski Kara (129.58 mg GA/100 g) and Yeşil Tiryaki ( 128.5 mg GA/100 g) were observed that the total phenol content of grape cultivars /100 g) was quite high. The cultivar with the highest value in terms of antioxidant content was Eski Kara (68.05 μmol TE/g), followed by Recep Sert and Kartal Çavuş, respectively. It is observed that the glucose/fructose ratios of local varieties vary between 0.92 (Eski Kara) and 0.98 (Kartal Çavuş). When all the results are analyzed; It has been observed that Kartal Çavuş, Ağ Uzum, Eski Kara, Yeşil Tiryaki have values close to or higher than commercial varieties in terms of phenolic properties and antioxidant capacity. It is thought that these grape varieties can be used as a natural antioxidant source in the food and pharmaceutical industry by promoting their production due to their content.
On the other hand, in the study conducted on 7 different local grape varieties of Bilecik province, some varieties were found to have commercial value. By recommending the production of local varieties with high table quality in terms of grain and cluster characteristics, the production of the local people can be encouraged commercially.
Collections
The following license files are associated with this item: