Bazı yem bezelyesi tohumluklarında depolama öncesi ve sonrası canlılık performanslarının tarla ve laboratuvar çalışmaları ile belirlenmesi
Citation
Akyüz, Serhat. (2023). Bazı yem bezelyesi tohumluklarında depolama öncesi ve sonrası canlılık performanslarının tarla ve laboratuvar çalışmaları ile belirlenmesi. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Bilecik.Abstract
Bu araştırma altı farklı yem bezelyesi tohumluklarında depolama öncesi; oda koşullarında depolama ve soğuk hava deposunda depolama sonrası; canlılık performanslarının tarla ve laboratuar çalışmaları ile belirlenmesi amacı ile yürütülmüştür.
Araştırma tarla ve laboratuar çalışmaları olmak üzere iki aşama halinde yürütülmüştür. Birinci aşama; laboratuarda yapılmış ve hasat edilen bitkilerden elde edilen tohumlara depolama öncesi çimlendirme ile iletkenlik testleri uygulanmıştır. İkinci aşamada; hasat sonrası elde edilen tohumlar normal oda koşullarında ve +5 °C’de-% 60 nemde 3 ay süre ile soğuk hava deposunda depolanmıştır. Daha sonra tohumlar tarla ve laboratuar analizlerine tabi tutulmuştur. Tohumlara 20 °C ’de 8 gün kum ortamında çimlendirme testi, 20 °C ’de 24 saat bekletildikten sonra iletkenlik testi ve uygun şartlarda ekilen 7.5 m²’lik alanlarda tarla çıkış testi uygulanmıştır. Bununla birlikte, çimlenme hızı ve çimlenme gücü, bitki boyu uzunluğu, çiçeklenme gün sayısı, yeşil ot verimi ve kuru ot verimleride tespit edilmiştir.
Araştırmada; en yüksek iletkenlik değerinin oda koşullarında depolanan tohumlarda ve Uysal çeşidine ait olduğu, en yüksek çimlenme hızı ve çimlenme gücü değerlerinin soğuk hava deposunda saklanan tohumlarda ve Taşkent çeşidine ait olduğu belirlenmiştir. Bununla birlikte en yüksek tarla çıkış gücü değerinin de soğuk hava deposunda depolanan Nany çeşidine ait olduğu ve en yüksek bitki boyu değerinin soğuk havada depolanan Özkaynak çeşidine ait olduğu belirlenmiştir.
Araştırma sonucunda çimlendirme ve iletkenlik testinin yem bezelyesinde tohum partilerinin güçlerini belirlemede sınıflandırıcı olduğu, tarlaya ekilebilirlik değerlerinin belirlemesinde hızlı, güvenilir ve tekrar edilebilir olması nedeni ile kullanılabileceği belirlenmiştir. This research was conducted in six different feed pea seeds before storage; storage in room conditions and in cold storage, after storage; This study was carried out with the aim of determining the viability performances by field and laboratory studies.
The research was carried out in two phases as field and laboratory studies. First stage; Pre-storage germination and conductivity tests were applied to seeds obtained from plants grown and harvested in the laboratory. In the second stage; The seeds obtained after the harvest were stored in normal room conditions and at +5 °C - 60% humidity for 3 months in a cold storage. Then the seeds were subjected to field and laboratory analysis. The germination test was applied to the seeds at 20 °C for 8 days in a sand environment, the conductivity test after being kept at 20 °C for 24 hours and the field emergence test was applied in 7.5 m² areas planted under suitable conditions. In addition, germination rate and germination power, plant height, number of flowering days, green grass yield and hay yield were also determined.
In the research; It was determined that the highest conductivity value belonged to the seeds stored in room conditions and to the Uysal variety, the highest germination rate and germination power values were determined to belong to the seeds stored in the cold storage and Taşkent variety. However, it was determined that the highest field output power value belonged to the Nany variety stored in cold storage and the highest plant height value belonged to the Özkaynak variety stored in cold weather.
As a result of the research, it has been determined that the germination and conductivity test is a classifier in determining the strength of seed lots in feed peas and can be used in determining the plantability values in the field because it is fast, reliable and repeatable.