Ağız ve diş sağlığı merkezlerinde çalışan sağlık personelinin iş sağlığı ve güvenliği
Abstract
Eski Mısırlılar döneminden beri günümüze kadar gelen diş fırçalama ve diş macunu kullanımının ilk kanıtları diş fırçalamaları misvak dallarından diş macunları ise ezilmiş taşlardan yapılırdı. Yunanlılar ve Romalılar diş çekimi ve dolgu gibi basit diş hekimliği uygulamalarının yapılması ile diş bakımı konusunu geliştirmişlerdir. Orta çağ'da ise ağız ve Diş hijyenine çok az önem verildi bunun sebebi ise Diş çürümesi ve diş eti hastalıkları yaygınlaşmaya başladı Rönesans döneminden sonunda ise diş hekimliği bir bilim dalı olarak gelişmeye başladı diş hekim ve dolgu teknikleri geliştirildi önem kazandı bunun yanı sıra diş fırçaları diş macunları üretiminde modernleşme anestezinin keşfi ile diş hekimliği uygulamalarının daha kolay ve arsız hale getirilmeye başlanmıştır. Yapay zeka ve robotik Diş Hekimliği teşhis ve tedavisinde yapay zekanın ve robotların kullanımı artacak ve ileride daha büyük daha gelişmiş aletlerle ve ileri teknoloji diş bakımı ve ağız ve diş sağlığı merkezleri daha gelişmiş bir kurum olarak önümüze çıkacaktır. Ağız ve diş sağlığı merkezlerinde diş hekimliği teşhis ve tedavisinde yapay zeka ve robotik kodlama artacak ve kişisel tedavilerin hastaların genleri ve ağız florası dikkate alınarak kişiye özel tedavi geliştirilecektir. Hastaların kayıp dişlerin kök hücreler ve doku mühendisliği teknikleri kullanılarak yeniden oluşturulması sağlanmayı amaç alınacak ağız ve diş sağlığı merkezlerinin çalışanlarının da daha güvenli bir şekilde çalışması öngörülecektir. Diş çürümesini önleyen aşılar halen geliştirmeye çalışmasında olan bu aşılar Diş çürümesine neden olan bakterileri yok edilerek diş çürümesine önlenebilecek diş eti hastalıklarının tedavisinde yeni yöntemler lazer tedavisi ve antibiyotikler gibi yeni yöntemler ile dişeti hastalıklarının daha etkili bir şekilde tedavi edilmesi sağlanacaktır . Öte yandan ise daha estetik diş hekimliği uygulamaları diş implantları Diş beyazlatmaları ve estetik dolgu gibi uygulamalar daha doğal ve güzel gülüşler elde edilmesi sağlanacaktır. Ağız ve Diş sağlığı kurumlarında çalışan sağlık personellerinin mutlu hastalar karşısında gelişmiş teknoloji ile hastalara daha kaliteli hizmet sunarak iş sağlığı ve güvenliğinin daha etkili bir şekilde olacağını inanılır. The agricultural sector is a sector in which agricultural competition and sustainability are important, as humanity's need for food is increasing day by day. Due to its economic, social, culturalanddemographicrole,itformsthebackboneofsociety.Inparticular,itseconomicand social importance makes this sector politically and strategically critical, and the agricultural sectoriscomingtotheforethroughsectoralpolicies,includingruraldevelopmentandensuring national prosperity. In enhancing our agricultural potential and capacity by ensuring agriculturalsustainability,adequate,reliableandcontinuoussupplyoffoodtothepeopleofour country is also important. In this process, economic and technological developments and the dynamicstructureofthesectoraffectthelabourandemploymentconditionsofthoseworking in agriculture and, accordingly, theirworkinglives and livingstandards. In ourcountry, some problems may arise in this sector in terms of transport, accommodation, health controls, hygiene and occupational health and safety. The reasons for this are the seasonal fluctuations in agricultural production, the labour-intensive nature of the work of agricultural workers and the high presence of special risk groups such as female workers in the workforce. In solving these problems, it is imperative to conduct concrete research and development studies aimed at solving the problems with the understanding of risk assessment and the integration of agricultural development policies and occupational health and safety policies. With Law No. 6331onOccupationalHealthandSafety,agriculturalworkershavealegalrighttooccupational health and safety.To this end, the National Occupational Health and Safety PolicyDocument and the Action Plan for the period 2014-2018 were drawn up with the participation of the membersoftheNationalCouncilforHealthandSafetyatWork,whichconsistsof26members.One of the main objectives is to "strengthen activities to improve health and safetyat work in the public and agricultural sectors" ” was defined. It is hoped that the guide, which analyses the current situation of the agricultural sector, in which there are many different risks related tohealthandsafetyatwork,andprovidesthenecessaryproposalsforsolutions,willbeuseful for all employees in the agricultural sector, employers and parties that are part of the sector.